Troost in de tuin

2020-07-29T15:45:04+00:00mei, 2020|Categorieën: Verlies|Tags: , , |

Troosttuin: hoe we elkaar kunnen helpen in tijden van verlies

Hoe kunnen we elkaar helpen in tijden van verlies en verdriet? We leven in een tijd waarin we noodgedwongen afstand van elkaar bewaren. Uit liefde, om elkaar niet ziek te maken.
Voor velen worden existentiële angsten bewaarheid: het verlies van dierbaren, van inkomen, van gezondheid. Dat is beangstigend en de lockdown eisen maken het nog moeilijker. We worden geconfronteerd met de tijdelijkheid en de kwetsbaarheid van ons bestaan. Hoe gaan we daarmee om?

Voor mij is de natuur van kinds af aan een plek geweest waar ik me kan verbinden met mijzelf, me opladen en tot rust komen. Ik heb altijd troost in de tuin kunnen vinden. Sinds vorig jaar zomer is een droom verwezenlijkt: een moestuin. Na maanden onkruid verwijderen, het ontwerp van de tuin aanleggen en de grond verbeteren, is nu het seizoen aangekomen van zaaien.
De belofte van nieuw leven is troostrijk. Het contact met de aarde is helend.

Ik ben blij verrast om te zien dat er een Vlaamse initiatief is om troostplekken te bieden in de vorm van troost in de tuin.
Weet dat in Nederland ook zo’n troostplek is. Ik voer regelmatig gesprekken met voorbijgangers die interesse tonen in mijn werkzaamheden. Vaak gaat zo’n gesprek al gauw over verlies en troost. Een luisterend oor doet wonderen, je raakt de ander aan waardoor nabijheid en intimiteit ontstaat. Volg de tuinperikelen via Instagram artisjok.today