Na verlies ontdekken wie je bent

2020-07-29T15:57:38+00:00september, 2019|Categorieën: Leven, Liefde, Verdriet, Verlies, Yoga|Tags: , , , |

Na verlies ontdekken wie je bent

Ik zit op een mat in een yogastudio. Wij hebben net een uur yinyoga gedaan en de docent eindigt met een begeleide meditatie. Nadat we onszelf in een beschermende bol van helder licht hebben geplaatst, stelt zij de vraag: “Wie ben ik?”
Er komt geen antwoord en ik huil. Drie dagen geleden stond de politie voor mijn deur om te vertellen dat mijn man was overleden. Sindsdien heb ik geen idee meer wie ik ben of hoe ik verder moet in het leven.

Wie ben ik?

Bijna vier jaar verder. Ik neem deel aan de eerste workshop van een jaaropleiding Professioneel werken met liefdesenergie. In een cirkel om mij heen zitten 23 deelnemers. De begeleider en ik zitten in het midden om samen aan mijn hulpvraag te werken.
Waarom kom ik niet in beweging voor mijn yoga-onderneming? Waarom laat ik mezelf niet zien?
De begeleider gaat op zijn zij liggen, hij kijkt mij aan en vraagt me: “Wie ben jij?” Direct branden de tranen in mijn ogen. Er flitst van alles door mijn hoofd. Maar ik klem mijn kaken stevig op elkaar en vertik het om te zeggen wat ik denk dat hij wil horen.

Werken met liefdesenergie

Ik kan antwoorden wat ik doe, van yogadocent tot verenigingsmanager, maar dat vertelt niets over wie ik ben.
Wat denk je van vrouw,  dochter,  zus,  vriendin,  weduwe… definieert dat dan wie ik ben?
“Ik ben liefde” fluister ik. De begeleider glimlacht.

“Ga voor jezelf staan. Geef jezelf een schop onder je kont. Je hebt alles wat je nodig hebt om in beweging te komen. Jouw klanten wachten erop dat je jezelf laat zien.” Die laatste opmerking doet pijn. Ik kan me voor mezelf blijven verschuilen, daarmee doe ik alleen mezelf tekort. Maar dat ik anderen niet help, terwijl ik dat wel graag wil doen, die komt aan.

Verliesbegeleider

Dus hier ben ik. Jacqueline Cino, een verliesbegeleider die werkt met yoga. Yoga helpt je contact te maken met je lichaam. Via je lichaam raak je je emoties en gevoelens aan.
Na verlies weer van het leven gaan houden. Het lijkt soms ondoenlijk. Ik weet hoe verloren je je kunt voelen. En ik weet dat het mogelijk is om weer ten volle te leven, nu met gemis.

Van vrijdag 21 februari 2020 tot en met zondag 23 februari 2020 verzorgen Jacqueline Cino en Heleen Koldewee samen de weekendretraite Ten volle leven met gemis.
Aanmelding kan via de website: www.rouwenmetyoga.nl/weekendretraite